Olijfolie? Daar kunnen ze in Toscane - oeverloos - over meepraten.

Olijfolie? Daar kunnen ze in Toscane - oeverloos - over meepraten.

Vloeibaar goud

De Italianen zijn verliefd op olijfolie. Hoewel de Noord-Italianen iets vaker boter gebruiken en ze in het zuiden zweren bij olijfolie alleen, is een Italiaanse tafel niet compleet zonder 'extra vergine'. Niet voor niets is het land de tweede producent van het groene goud (na Spanje), dat al sinds 4000 v Chr. niet weg te denken is rond de Middellandse Zee. 



Kwaliteit

De kwaliteit van olijfolie wordt bepaald aan de hand van het percentage ‘vrije zuren’ dat vrijkomt tijdens het productieproces. In Olijfolie Extra Vergine mag dit percentage niet hoger zijn dan 0.8 en bij Olijfolie Vergine niet hoger dan 1.5.
Daarover is iedereen het eens. Toch zijn de inwoners van de Laars het hartstochtelijk oneens over wélke olijfolie, want de lokale olijf is natuurlijk altijd de beste en zo niet, dan toch.

Toscaanse voorkeuren

In Toscane kom je overal lokaal geproduceerde olijfolie tegen. In de streek zijn veel olijfboomgaarden te vinden, veelal met prachtige oude bomen. Het klimaat en de grond zijn zeer geschikt. Dat zorgt ervoor, dat men hier kan bogen op de meest prestigieuze soorten (ter wereld vinden ze zelf).
Sommige restaurants hebben zelfs een olijfolie-kaart. Oh ja, en dan zijn er natuurlijk ook nog verschillende soorten olijfbomen, die soms wel of soms niet geblend worden. Als niet-kenner zie je al snel door de olijfbomen het bos niet meer.

Welke merken?

Een houvast bij de selectie is een geografisch certificaat. Voor een echt goede Toscaanse olie zoek je op de fles naar de IGP Toscano, (Indicazione Geografica Protetta). Daarmee weet je zeker dat je een gegarandeerde Toscaanse hebt. Veeal zijn die heel goed én heel lekker. Vraag de verkoper toch nog even waarmee die het beste combineert. Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van (persoonlijke) smaak. Wil je toch een paar merken horen? Casanova di Pescille, Lucca, Laudemio en bijvoorbeeld Pruneti. Heerlijk, heerlijk, heerlijk.





Reacties

Populaire posts