Andrea Bocelli

Andrea Bocelli, buitenaards goed

Lajatico
In het dorpje Lajatico kwam ik dit standbeeld tegen van Andrea Bocelli. Hoewel ik zijn gezichtsuitdrukking een beetje raar vind, met die halve glimlach die geen glimlach is, is het interessant dat hij al bij leven een standbeeld heeft (en een ster op de Hollywood Walk of Fame, maar dat terzijde).
Bocelli groeide op, hier in de omgeving van Lajatico, op het Toscaanse platteland. Hij werd geboren met een zware vorm van glaucoom en was, sinds een voetbalongelukje, op zijn twaalfde helemaal blind. Zijn ouders stimuleerden zijn muzikale vorming. Vanaf zijn zesde studeerde hij piano en later ook dwarsfluit en saxofoon, maar ontdekte in zijn stem zijn meest aansprekende instrument.

Een zangstem als van God
Bocelli studeerde rechten aan de Universiteit van Pisa en is zelfs een jaar advocaat geweest, maar speelde in de lokale kroegen om zijn zanglessen te kunnen betalen. Zijn ontdekking door Caterina Caselli betekende ook zijn doorbraak in de moderne muziek, hoewel hij getraind is als klassieke tenor. Op het standbeeld staat dan ook zijn glansrol vermeld als Mario Cavaradossi in Pucini's opera Tosca. Celine Dion zei van hem dat 'als god een zangstem zou hebben, die waarschijnlijk heel erg op die van Andrea zou lijken". En de Italiaanse astronaut Umberto Guidoni vroeg Nasa of ze hem, tijdens zijn shuttlemissie in 2001, konden wekken met 'Con te partirĂ²'.
Je kunt van Andrea's muziek vinden wat je wilt, maar dan ben je met recht buitenaards goed.

Andrea Bocelli heeft meer dan 45 miljoen albums verkocht (and counting). Zie Wikipedia voor meer info


Reacties

Populaire posts