Lari pasta

Niks geen Lari-koek, Lari pasta van Martelli is heerlijk.

Lari; kasteel, kersen en pasta
Op een mooie dag ben ik op bezoek geweest in Lari, een klein stadje op een half uurtje ten westen van Montefoscoli. De autoreis is al een feestje op zich, met veel groen en mooie vergezichten. Lari zelf is een mooi oud stadje, maar er is niet veel te beleven, tenzij je van oude kastelen en pasta houdt. Hoewel je er natuurlijk heerlijke koffie kunt krijgen is Lari vooral bekend vanwege het kasteel, -dat de republiek Pisa moest beschermen tegen 'die schurken' van Florence - het kersenfeest van eind mei/begin juni en vooral de pastafabriek van de familie Martelli.

La Pasta dei Martelli
In een klein fabriekje aan de voet van het kasteel maakt de familie Martelli al sinds 1926 verschillende soorten pasta. Als je wilt kun je zelfs een korte rondleiding krijgen. Je maakt dan kennis met de simpele ingrediƫnten (beste harde tarwe en vers, koud water), de bronzen 'trekplaten' waardoor de pasta een ruwe structuur krijgt, waardoor de pastasaus er weer beter aan blijft kleven, en de droogzolder waar de verse pasta aan de warme wind gedroogd wordt. Het resultaat van dit simpele proces is volgens een grote schare fans de beste pasta van Italiƫ. Om de hoek is een bar annex winkeltje waar de pasta te koop is. En uit eigen ervaring kan ik zeggen, heerlijk spul.


Ook in Nederland
Maar ook via de luie stoel kun je in Nederland aan de pasta van Martelli komen, want het maakproces is nog steeds traditioneel, maar de Martellietjes zijn natuurlijk wel bijgebleven: https://www.martellipasta.nl/winkel/index.php. Vanaf  € 38,- vervallen de verzendkosten.


Reacties

Populaire posts