Een schetsje van zomaar een dag in Toscane; een heerlijke 'pranzo' in Greve, bij het standbeeld van Verrazano.

Wanneer je de Chianti-streek (zuidelijk van Firenze) in wilt rijden, kun je beginnen bij Greve in Chianti, een druk stadje aan het begin van de route die door deze streek leidt. Centraal ligt het grote, driehoekige plein, met op de kop een mooi, klassiek kerkje. Langs de drie rechte zijden loop je onder arcaden met eindelose aantallen cafe’s,  ristorante’s en souvenirszaakjes.

Midden op het plein staat het standbeeld van Giovanni da Verrazzano, hier geboren in 1485. Hij was een Italiaanse ontdekkingsreiziger, die als eerste Europeaan de Oostkust van Amerika heeft verkend. Beroemder is waarschijnlijk de naar hem vernoemde brug in New York, tevens het startpunt van de NY Marathon.

Uiteindelijk heb ik mijn 'pranzo' genoten in ristorante Il Portico, recht tegenover het kerkje,onder de arcaden. Dat was handig, want het werd druilerig. Het werd een heerlijke 'papardelle' met jachtsaus en een 'mezzo vino'. Naast mij zaten twee lokale Italianen te eten, de telefoons onder handbereik. Zij aten als hoofdgerecht een mix van orgaanvlees; een lokale specialiteit. De ene man was, typisch Italiaans, druk aan het praten en gebaren, de ander hield het voor gezien.  

Het was een genoegen. Greve is dan wel niet het mooiste stadje van de Chianti maar, door de mengeling van Italiaanse sfeer en bedrijvigheid, zeker de moeite waard. 

Reacties

Populaire posts