Koestraat

De Koestraat

De Koestraat in ons dorp is een lange straat evenwijdig aan de heuvel waarop het dorp is gevormd. Aan beide zijden staan hoge huizen; aan beide uiteinden loop je het dorp uit. In feite is het de hoofdstraat. Het is een typisch straat van een oud Italiaans dorpje: de overheersende kleur is geel en er is veel verfschade op de gevels van de huizen. De straat is smal. Je kan er 'net aan' met een auto doorheen rijden; éénrichtingsverkeer. In het midden is een klein pleintje met de enige bar. Het pleintje fungeert tevens als terras. Het is overdekt, wat nuttig is tegen de zon én tegen de regen (want ook hier regent het weleens, zoals je op de foto kunt zien). Aan de ene kant van de bar is de Salumeria - Macelleria (slagerij). Deze is alleen op zaterdagochtend open. Het is een dependence van de hoofdwinkel in een dorp nabij. Het vlees is gelukkig voortreffelijk.
Aan de andere kant van de bar is de Coop; wij zouden zeggen de "dorpssuper". Eigenlijk is alles hier te krijgen. Die heeft één nadeel, het is volstrekt onduidelijk wanneer de winkel open is. De ochtend tijden zijn volgens de Nederlandse normen redelijk normaal, maar s'middags gaat de winkel pas open tegen half 6, en dan nog slechts voor twee uurtjes. Op zaterdag blijft hij 's middags wel eens dicht, op zondag is de winkel potdicht.
Vroeger was er nog een Tabacchi in de straat, maar deze is inmiddels opgeheven. En oh ja, bijna vergeten, zoals in ieder dorp in Italie, is er ook nog een kapsalon.

Ondanks alle onzeker- en onhandigheden is het ondertussen een dierbaar straatje geworden. Vooral de oudere inwoners lopen hier de ganse dag in de straat, praten met elkaar en drinken een 'cafe' of aperitief in de Bar. Voor mij is het 's avonds een mooie plek om, verlicht door gele lantaarns, een sigaar te roken voor het slapengaan.

Reacties

Populaire posts