Livorno




Livorno

Op de verkeersborden in Noordwest Toscane kom je Livorno veel tegen, het is een van de 3 afkortingen van de belangrijke verbindingsweg Fi-Pi-Li (vorno). Firenze en Pisa zijn bij de meeste mensen meer dan bekend, beroemd om alle kunstschatten en bijzondere sfeer die in deze steden te vinden is.
Hoe is dat met Livorno? Is Livorno aantrekkelijk om te bezoeken? Vooropgesteld dat het een van de grotere havensteden van het land is en dus vooral een industriele uitstraling heeft.
Begin je tourtje naar Livorno bij de Bocca d'Arno, oftewel de monding van de Arno bij Marina di Pisa en rijd vervolgens langs de kustplaatsjes door in zuidelijke richting naar Livorno. Ik heb dat gedaan met slecht weer in februari, waarbij deze omgeving een desolate indruk maakt. Een lange weg, met eindeloze rij van verlaten bagni (strandtenten). De Arno was ruig die dag, hoge golven, veel wind en regenachtig, een aantal visplaatsen in de rivier en een verlaten visafslag.

De weg vervolgend, kom je uiteindelijk in het havengebied van Livorno: veel rederijen, muren van containers, geparkeerde vrachtwagens, treinsporen in de weg. Na verloop van tijd rij bereik je de stad. Ook hier geldt, laat je auto staan en ga lopen. Dan tref je een echte, ietwat ruige havenstad, niet zo mooi als de andere steden, maar wel met de typische Italiaanse gebouwen en kleuren. Bezoek het havengebied en de twee forten (Fortezza Nuova, Fortezza Vecchia) die zeer de moeite waard zijn, alsook "La Venezia Nuova", een buurt met kanaaltjes, wat zoals de naam al vermoedt, aan een andere stad doet denken. Een paar mooie pleinen en verder weg statige gebouwen langs de boulevard richting het Aquarium. Al slenterend zie je nog meer leuke straatjes en buurtjes en vind je uiteraard genoeg eethuisjes, waarbij de vis de boventoon voert.
Eigenlijk best de moeite waard om te bezoeken, maar verwacht er gewoon niet te veel van, dan valt het altijd mee.





Reacties

Populaire posts