Piaggio

De beroemde fabrikant van de Vespa scooter, je weet wel, voor het eerst getoond aan het grote publiek in de film "Roman Holiday": Audrey Hepburn achterop bij Gregory Peck.

Inmiddels is de Vespa niet meer weg te denken uit het Italiaanse straatbeeld en sinds enige jaren ook uit dat van Nederland.

De Vespa wordt geproduceerd in de fabriek van de familie Piaggio, gevestigd in Pontedera. Dat stadje is nu niet bepaald een heel mooi of gezellig stadje. Het is gelegen aan de rivier de Era, in Noord Toscane, langs de Fi-Pi-Li snelweg. Het heeft een regionale functie, veel winkels, commerciele centra en een ziekenhuis. De enige bezienswaardigheid is het Museo Piaggio. Het museum is naast de fabriek gelegen en er is een permanente tentoonstelling van alle modellen scooters en motoren die ooit zijn gemaakt. Er gaat een zekere nostalgie van uit, de 50er, 60er en 70er jaren van de vorige eeuw tonen zich aan de bezoeker. Daarnaast was deze onderneming in het begin ook actief op het gebied van de luchtvaart.

De eerste Vespa (in het Nederlands: "wesp") scooter dateert uit 1946, 2 jaar later gevolg door de 3- wielige bestelvariant de Ape (in het Nederlands: "bij"). Beide benamingen zijn gebaseerd op de karakteristieke zoemgeluiden van beide insecten.
Vooral voor kleine ambachtlieden, boeren, etc. is de Ape nog steeds een zeer nuttig vervoermiddel, je ziet em dan ook overal in Italie.







Reacties

Populaire posts