Firenze - San Lorenzo

De naam van een wijk in Firenze, als ook van de basiliek daar gelegen. Wij parkeerden bij het Station SMN, en daar vandaan loop je direct deze wijk in. Eerst passeer je een uitgebreide straatmarkt, veel leer en voetbalshirts, drukte, slenteren en sluwe verkopers. Toeristen kopen altijd, haha!
En dan opeens aan het eind van deze straat sta je op het plein, waaraan deze basiliek gelegen is. Zijn front is grof, bruinkleurig baksteen, lijkt onaf (is ook onaf, Brunelleschi had plannen, zijn nooit uitgevoerd en later heeft Michelangelo ook een plan gemaakt voor een marmeren facade, maar is vanwege ruzie met zijn opdrachtgever ook nooit uitgevoerd), geen bling bling, en daardoor lijkt t ook minder druk...
De kerk is van binnen groots, hoog, dikke pilaren en heeft als parel de Sagrestia Vecchia. Donatello deed de versiering, eigenlijk deed deze sacristie dienst als de familiekapel van de Medici familie. Bezoek ook de imposante sarcofaag van Cosimo de Medici en de laatste rustplaats van Donatello.
Voor ik het vergeet, de "biglietteria" is bij de ingang van het "chiostro", een prachtige oase van rust, groen en Florentijnse skyline (puntje van de Dom is zichtbaar), met de bijzondere, op elkaar gestapelde, loggia's. Vanuit deze binnentuin kom je ook bij de museumwinkel, deze is de moeite waard, koel en rustig, met zelfs nog een eigen binnentuin.



Kortom, bezoek deze prachtige kerk!



Reacties

Populaire posts