Torre e Casa Campatelli

Ik ben in San Gimignano, de Toscaanse parel in de buurt van Siena, wereldberoemd om haar torens. Een beeldschoon stadje, maar altijd (te) drukbezocht door toeristen. Ik heb het voorrecht ook in Toscane buiten de hoogtijdagen te verblijven, en dus loop ik hier in November in een relatief rustig San Gimignano.
De stad bestaat grofweg uit twee grote hoofdstraten en meerdere pleinen met elkaar verbonden, met oude torens, stadspaleizen en kerken.
Ik bezoek Casa Campatelli en haar toren. Het huis, in moderne taal, stadsvilla, is als het ware om de toren heen gebouwd en dateert uit de 18e eeuw. Het is prachtig hersteld en biedt een mooi inkijkje in de huizen uit die tijd, die eigendom waren van belangrijke en "well to do" families. Een van de telgen uit deze familie was een destijds beroemde arts, zijn briefpapier ligt nog op zijn bureau. De inrichting is werkelijk prachtig, de originele meubels zijn nog aanwezig en er hangt zeer mooie en gevarieerde kunst aan de muren. Er is in een van de kamers een doorlopende filmvoorstelling, waarin het stadje heel overzichtelijk is weergegeven, zodat je een goed beeld krijgt van het stratenpatroon. Vanuit een kamer boven kun je van onderen de toren bewonderen met een inpandige houten trap (afgesloten). In de zomer heb je vanuit het huis uitzicht over de prachtige omgeving.
Een compact museum, dat zeer de moeite van het bezoek waard is. Loop nog even door in de hoofdstraat, dan zijn er nog een aantal kunst galleries, aan te bevelen is Galleria Gagliardi: niet alledaagse, moderne kunst, bijzonder vormgegeven met bijzondere kleuren.







Reacties

Populaire posts