Premio Strega!

Lezers onder ons weten wat de Premio Strega is. Het is de belangrijkste literatuurprijs die ieder jaar in Italie wordt uitgereikt aan een Italiaanse schrijver voor een literair meesterwerk.
Veel van deze winnaars worden vervolgens uitgegeven buiten Italie, waaronder vaak in Nederland. Om de verkoop van deze boeken te stimuleren staat er op de kaft altijd: winnaar Premio Strega. Bijna nooit word je dan teleurgesteld.
In Italie wordt veel geschreven en veel gelezen. Alle steden hebben wel een boekhandel van La Feltrinelli en of Mondadori, grote boekhandel ketens. Het is daar goed toeven, er is ontzettend veel aanbod van boeken, maar ook van andere vormen van media. De echte boekneuzer gaat natuurlijk ook op zoek naar de kleine, stoffige "Libreria" en vindt daar allerlei bijzondere werkjes.
Terug naar de Premio Strega. Ik vroeg mij af wat of wie Strega is. Welnu, het is de producent van een digestief, geproduceed door de firma Strega, gevestigd in Benevento. Het recept is terug te voeren op een oud heksen drankje, strega betekent dan ook "heks" in het Italiaans. Al vanaf 1947 is de firma Strega partner en naamgever van deze prestigieuze prijs.
Tot recent was ik onbekend met dit drankje, maar de laatste keer in Toscane heb ik het gekocht, gewoon in de supermarkt (!), niet duur, mooie fles. En na het eten die avond smaakte het mij prima. Een aanrader dus, zeker als je een goed boek van een winnaar aan het lezen bent. Winnaar 2019: M. il figlio del secolo, door Antonio Scurati, in het Nederlands: M. zoon van de eeuw.

Reacties

Populaire posts