San Miniato

Vanuit ons dorp rijden wij via Palaia op een prachtige, heuvelachtige weg, met een heuse daling van een colletje, het dal in en na een half uurtje bereiken wij San Miniato, althans de eerste parking buiten het centrum. Dit historische stadje vooral niet te verwarren met San Miniato al Monte, de sierlijke kerk boven het Piazzale Michelangelo, waarvan je zo'n prachtig uitzicht hebt over Firenze.
Dit San Miniato, eigenlijk San Miniato Alto ligt op een heuveltop en kijkt rondom uit over het Arnodal. Het is een langgerekt stadje dat in het midden het straatje omhoog heeft naar de vesting, oftewel de Rocca di Federico II. Hier werd in opdracht van de Duitse keizer Frederik II (in de 13de eeuw, nog voor de Florentijnse heerschappij) de toren gebouwd, waarvandaan het dal te controleren was. Ook nu is t nog steeds de moeite waard de Rocca te beklimmen en bij helder weer te genieten van een eindeloos uitzicht. 

Aan het begin van het pad omhoog ben je langs de Cathedrale de San Miniato (stamt uit de 12de eeuw) gewandeld, een werkelijk prachtige kerk achter een sombere gevel. Op het hoekje bevindt zich een heel klein museum: Museo Diocesano di Arte Sacra (voor beide zie op de foto hieronder). Beiden zijn de moeite waard om te bezichtigen. Toen ik het museum bezocht was ik de enige bezoeker, en werd voor mij met veel Italiaanse omhaal het toegangsbewijs/recu uitgeschreven van maar liefst EUR 2,50. Na een paar zaaltjes heb je het gezien, maar er hangt gewoon hele oude kunst, waarvan je je altijd weer afvraagt hoe het toch in tact en bewaard is gebleven.
Terug naar beneden kom je vanzelf op het Piazza Republica, een indrukwekkend, ovaal, plein, waaraan gevestigd het complex van het Palazzo Vesovile met haar bijzondere gevel.
Als je dan door de verre uitgang van het plein de straat vervolgt naar beneden loop je richting het Piazza Buonaparte, een mooi en ook wel druk plein om je wandeling af te sluiten. Alles is er: een ristorante, een Tabacchi, een bar en een prachtig, minuscuul kerkje: Oratoria dei Santi Sebastiano e Rocca (de deuren staan open).
Bijna vergeten: San Miniato is beroemd om haar witte truffel. De beste tijd om het te bezoeken is dus november...





Reacties

Populaire posts