Corona, uit eten in Italie

Ondanks de corona crisis in Europa toch afgelopen medio oktober naar Toscane gegaan, per auto door Duitsland en Zwitserland. Geen probleem, wij konden overal door. Aangekomen in ons dorpje was het niet veel anders. Iedereen draagt een mondkapje, ook buiten en in winkels en andere ruimtes. Voor sommige winkels ontstaat een rijtje wachtenden. De Italianen hier laten het gelaten over zich heen komen.

Uiteraard wilden wij de Italiaanse "cucina" weer eens proeven. In het nabij gelegen Palaia bevindt zich aan de Via del Popolo het intieme restaurant Antica Farmacia. Klein maar fijn, zullen wij maar zeggen. En culinair een echte aanrader. Een oud pandje, waar zich, zoals de naam al doet vermoeden, vroeger een farmacie bevond. Het restaurant is een pijpenla en de tafels stonden keurig op meer dan 1,5 m van elkaar. 

De pasta voorgerechten worden opgediend in dakpannen (!), en smaken voortreffelijk. De secondi piatti waren overheerlijk, maar de nagerechten sloegen alles. Zo'n verfijnde smaak en zo uitgebalanceerd. Daar proefde je weer de bijzondere dolce van de Italiaanse keuken. Zij zijn er gek op, bij de capuccino en espresso in de bar en als nagerecht bij lunch en diner.  

Vroeger nam ik graag kaas toe, zeker in Italie. Inmiddels heb ik dit vervangen door dolce, zo gevarieerd!  

Om dit blogje af te sluiten, de volgende dag aten wij pranzo in San Gimignano. Door de regen slenterend waren wij toe aan een hap en een glas. Ristorante Dorando voldeed uitstekend. Daar heb ik voor het eerst de Riboletta gegeten, de beroemde Toscaanse maaltijdsoep. Ik moet zeggen, het viel niet tegen, zeker in de herfst. Maar bestel het niet omdat je denkt dat een soep minder "zwaar" is dan een pasta....... 

En zagen wij de corona terug in deze gelegenheden? Ja, het was minder druk, gasten droegen buiten hun tafeltje mondkapjes en personeel droeg mondkapjes en handschoenen en hield waar mogelijk afstand. Ondanks alles, hebben wij hebben genoten van dit uitstapje.





Reacties

Populaire posts