Ghizzano

Ghizzano

Het is een tijdje geleden dat ik iets op schrift heb gezet. 

In de buurt van ons gehucht ligt een beeldschoon plaatsje genaamd Ghizzano. Volg de borden vanaf de SP 11 en na een prachtige, ietwat stijgende route arriveer je in dit dorp, direct bij de parking. Lopend steek je de straat over en je bent zo in de lokale hoofdstraat.

Bijzonder is dat men hier als een uiting van kunst door een kunstenaar (uitgebreid beschreven op een plakkaat aan de muur) een aantal huizen in de hoofdstraat diverse variaties groen heeft laten schilderen. Het ziet er zeer verzorgd uit, maar geeft met de zon er op, zeker eind van de dag, een bijzonder kleureffect. Loop er door heen en je passeert ook het prachtig opgeknapte kerkje met plein.

Het geheel is erg klein dus na een paar bochten ben je eigenlijk weer terug bij het beginpunt.

Daar kun je vervolgens een op het eerste gezicht doodlopend straatje omhoog lopen en je komt bij de gebouwen van de lokale Tenuta di Ghizzano. Naar eigen zeggen een van de oudste wijnhuizen van de streek en tegelijkertijd een van de meest vooruitstrevende. Zij hebben een prachtige dorpsvilla, met een monumentale trap die uitkomt in hun eigen, werkelijk schitterende tuin/park met eeuwenoude bomen. Het hek is meestal open en je kunt er een kleine wandeling maken. Af en toe worden hier muziekvoorstellingen georganiseerd. Het belangrijkste mag hier niet onvermeld blijven: koop hun (biologische) wijnen. Zeer smakelijk, wel prijzig. Maar het zijn topwijnen die lokaal slechts in de betere restaurants op de listino staan.  




Reacties

Populaire posts